Whiplash

Wat is een whiplash?

Een whiplash is geen ziekte op zich, maar een omschrijving van hoe het letsel tot stand is gekomen. De ruggen­wervel, voor­namelijk het hoofd en de nek, zijn onver­wacht en heel snel in een bepaalde richting geschoten en ook weer terug­gegaan. Het hoofd is bijvoorbeeld door een ongeval heel snel van voor naar achter op de nek bewogen. Ook kan dit een zijwaartse beweging zijn geweest.

Wat is de schade?

De meerderheid van de mensen met een whiplash, hebben wervels die niet meer in balans zijn en zenuw,- gewricht,- gewrichts­band,- pees,- spier,- en tussen­wervel­schijf irritatie of schade. Chiro­practoren hebben een speciale naam hiervoor. Ze noemen dit een ‘subluxatie’. Dit is de meest voorkomende oorzaak van pijn en ongemak na een whiplash.

Subluxaties?

Een whiplash is een van de voorbeelden van schade die een subluxatie kunnen veroorzaken. Een Whiplash komt veelal door een ongeluk of een trauma. Subluxaties kunnen ook op andere manieren ontstaan. Emotionele stress of spier­spanning die met de dag erger worden, zijn ook oorzaken voor subluxaties. Verder kunnen een slechte houding, een slechte slaap­houding, zwakke spieren, diëten enz. ook oorzaken zijn voor subluxaties. Tijdens een intake gesprek met de chiropractor worden uw persoonlijke gewoonten qua houding en beweging geanalyseerd alsmede wordt er gekeken naar eventuele trauma’s en ongelukken uit uw verleden om zo een goed mogelijk beeld te krijgen waar de eventuele subluxaties en pijn vandaan kunnen komen. Chiro­practoren zijn de enige professionals die speciaal opgeleid zijn deze subluxaties te lokaliseren en te corrigeren.

De symptomen van een whiplash

Direct na het ongeluk kan de nek gevoelig zijn, of juist stijf aanvoelen. Dit kan ook gepaard gaan met hoofd­pijn. Later kan de pijn erger worden en kunnen er tintelingen voelbaar zijn tussen de schouder­bladen, in de armen en/of vingers. Ook kunt u het gevoel verliezen in deze boven­genoemde lichaams­delen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe erg de zenuwen beschadigd zijn, maar oor­suizingen, duizeligheid, haaruitval, oogpijn, slecht zicht, over­gevoeligheid voor licht en geluid, nasale problemen, pijn in de rug en zelfs in andere organen, kunnen ook symptomen zijn van een whiplash.

Psychologische veranderingen

Mensen die een whiplash hebben, kunnen lijden aan geheugenverlies, psychologische problemen en kunnen problemen hebben met denken of kijken terwijl er niet eens hoofd of hersen­schade aanwezig hoeft te zijn. Dit komt omdat nek subluxaties de doorgang van het bloed naar de hersenen kunnen beïnvloeden.

Hersenschudding

Een hersen­schudding kan gepaard gaan met een whiplash. De hersenen zijn dan hard heen en weer geschud in de schedel. Je kunt het vergelijken met een geschud ei, zonder dat de schil beschadigd is. Symptomen van een hersen­schudding zijn: hoofd­pijn, rusteloos­heid, geïrriteerd­heid, slape­loosheid, chagrijnigheid en depressiviteit. Dit kan maanden duren.

Chronische whiplashproblemen

Sommige whiplash patiënten genezen vrij snel, terwijl anderen een lange tijd met chronische pijn kampen. 50% tot 80% van deze mensen ervaren de pijn en beperkingen nog jaren na het ongeval.

Chiropractie en whiplash

De effecten van chiropractie bij whiplash­patiënten zijn lange tijd professioneel geobserveerd en bijgehouden. In een groot medisch onderzoek zijn 93 patiënten met een whiplash onder­vraagd. De conclusie van dit onderzoek is dat chiropractie wel­degelijk een bewezen positief effect heeft op chronische whiplash­klachten.

Conclusie

Elk ongeluk, ook al is het maar een klein ongelukje, kan een subluxatie veroorzaken. De gewrichtjes in de ruggen­wervel zijn uit balans waardoor er zenuw­beknellingen ontstaan. Als je ooit een ongeluk hebt gehad, ook al is dat een lange tijd geleden, laat de chiro­practor je nakijken op eventuele subluxaties. Hij kan nagaan of je lichaam, zelfs na jaren, zo goed mogelijk genezen is van het trauma. Het kan gaan om een auto-ongeluk, maar ook om een val of zelfs een misstap. Schade van jaren terug kan nog steeds de oorzaak zijn voor onver­klaarbare gezondheids­problemen en pijn.