Chiropractie

Een chiropractor is een expert op het gebied van rugklachten, nekklachten en andere klachten die hun oorsprong vinden in de wervelkolom, het zenuwstelsel en de spieren en gewrichten.

Wat is chiropractie?

Uw chiropractor is universitair geschoold en is bij uitstek in staat vast te stellen of uw klachten middels chiropractie kunnen worden aangepakt of dat een verwijzing noodzakelijk is. Naast de specifieke chiropractische kennis en vaardigheden is uw chiropractor uitvoerig geschoold in algemene diagnostische methodes, het beoordelen van röntgenfoto’s en het doen van een zorgvuldig lichamelijk onderzoek. Chiropractoren beschikken over een breed scala aan behandeltechnieken. Welke technieken gekozen worden is afhankelijk van uw individuele klachten en/of behoeften.
https://chiro.org/LINKS/Safety.shtml

Het zenuwstelsel

Het is de taak van de Chiropractor om uw zenuwstelsel optimaal te laten functioneren om zo het zelfherstellend vermogen van uw lichaam te bevorderen.

Waar is het zenuwstelsel belangrijk voor?

  • Het verzenden, ontvangen en het verwerken van zenuwimpulsen door het lichaam. Zo kan het lichaam werken!
  • Het correct functioneren van alle organen en spieren in uw lichaam is afhankelijk van deze impulsen.
  • Beheersing van elk systeem in je lichaam: immuniteit, spijsvertering, enzovoort.
  • Beheersing van het genezingsproces.

De zenuwen vervoeren informatie door het lichaam in de vorm van elektrochemische seintjes, die impulsen worden genoemd. Deze impulsen verplaatsen zich van de hersenen en de wervelkolom naar de verscheidene zenuwen, die door het hele lichaam zijn verspreid.

Het Centrale Zenuwsysteem is verantwoordelijk voor het verzenden van zenuwimpulsen en voor het analyseren van zintuiglijke informatie. Dit omvat de hersenen en de wervelkolom.

Het Perifere Zenuwstelsel zorgt ervoor, dat deze zenuwimpulsen vervoert worden binnen het lichaam, tussen de verschillende structuren,
zoals de craniospinale zenuwen, die zich vertakken vanuit de hersenen en de wervelkolom.

Het Autonome Zenuwstelsel is opgemaakt uit het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel.
Deze reguleren en coördineren de functie van de vitale organen.

Maak gelijk een afspraak

Wat is de wervelkolom?

De wervelkolom, ook wel ruggengraat genoemd, loopt van de onderkant van de schedel tot aan het stuitje. De wervelkolom bestaat uit diverse kleine botten, namelijk de wervels. Deze zijn op elkaar gestapeld. Tussen elke wervel zit een schijfje van schokabsorberend kraakbeen. Dat is een tussenwervelschijf of discus.

De belangrijkste functies van de wervelkolom:

  • Het beschermen van het ruggenmerg.
  • Het lichaam voorzien van een aanknopingspunt voor de bekken-, borst- en diverse andere spieren.
  • Het gehele skelet ondersteunen bij beweging.
  • Bij lopen en staan steun verlenen aan het gehele lichaamsgewicht.