Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn komt niet vanuit de hersenen. De hersenen kunnen geen pijn voelen. De hoofd­pijn komt vanuit andere structuren in de hersenen, nl. de bloed­­vaten, de mem­bramen, de zenuwen en de schedel. Wanneer deze struc­turen uitgerekt, samen­­gedrukt, geïrriteerd, ontstoken of geïnfec­teerd zijn, zult u last krijgen van hoofdpijn.

Migraine

Aan het begin van een migraineaanval kunt u vlekken, strepen of gekleurde lichten zien. Vrij snel daarna kunnen er nog meer symptomen optreden zoals, roodheid, zwelling, spier­trekkingen, halluci­naties, geïrriteerdheid, gevoel­loos­heid, obstipatie of diaree, depressiviteit, moeheid, enz.

Dan slaat de pijn in. Het kan verschillen van lichte hoofd­pijn tot verschrikkelijke pijn waarbij je je amper meer kunt bewegen. Dit kan minuten duren maar ook dagen. De pijn verschijnt meestal aan een kant van het hoofd en gaat gepaard met misselijk­heid en overgeven. Er lijden miljoenen mensen aan een vorm van migraine, waaronder ook kinderen. Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Migraine, in tegen­stelling tot hoofdpijn, komt vaak plotseling op.

Clusterhoofdpijn

Cluster­hoofdpijn­aanvallen, komen vaak abrupt opzetten. Het begint vaak met een kloppende pijn hoog in een neusgat, en spreidt zich vervolgens uit achter het oog aan een kant van het hoofd. Het aantal aanvallen kan verschillen van één tot meerdere keren per dag. Clusterhoofdpijn kan weken tot zelfs maanden aanhouden. Zonder verklaar­bare reden kan de hoofdpijn net zo snel weer verdwijnen als hij opkwam. Cluster hoofdpijn komt het meest voor bij mensen in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar.

Chiropractie en hoofdpijn

Verschillende studies wijzen aan dat de niet medicinale en natuurlijke aanpak van een chiro­practische behandeling goede resultaten oplevert. Bijvoorbeeld in een studie werd bewezen dat chiro­practie behandelingen resulteerden in het terug­dringen van 90% van de migraine aanvallen waarbij de duur van een migraine aanval zelf met 38% werd terug­gebracht. In 94% van de gevallen kon zelfs het medicijn gebruik worden stop­gezet. Ook andere symptomen die gepaard gaan met een migraine aanval zoals misselijk­heid, overgeven, en het over­gevoelig zijn voor licht en geluid zijn zichtbaar afgenomen.

In een andere studie is er een half jaar onderzoek gedaan naar mensen met migraine. 64 mensen kregen chiro­practische zorg, terwijl 64 andere mensen dat niet kregen. Van de 64 mensen die chiro­practische zorg kregen, ervaarde 22% dat hun migraine aanvallen zeker met 90% waren afgenomen in twee maanden tijd. 50% van de mensen die chiro­practische zorg kregen, ervaarde signifi­cante afname in de ernst van de migraine-aanvallen.