Schouder arm en handpijn

Het zenuwstelsel

De hersenen communiceren d.m.v. het centrale zenuw­stelsel met de rest van het lichaam. Het ruggen­merg is een bundel van biljoenen zenuwen die vanaf de hersenen door de ruggen­wervel loopt. Sommige zenuwen gaan direct naar de plek van bestemming terwijl anderen zich eerst samen­voegen en vervolgens een meer gecompliceerd netwerk vormen.

Nekzenuwen

Nekzenuwen komen vanuit het midden van het onderste gedeelte van de nek en vanuit de boven­rug. Nek­zenuwen vertakken zich naar verschillende gebieden in het lichaam. Deze zenuwen lopen vooral naar de schouders, de elle­bogen, de polsen, de handen en de vingers.

De gevolgen van nekaandoeningen

Het hangt er vanaf welke zenuwen in de nek beschadigd zijn. Verschillende symptomen die veel voorkomen zijn: verslapping van de spieren, stijf­heid, en nek­pijn dat gepaard kan gaan met uit­straling naar de schouder, arm, pols, hand of vingers. Sommige mensen ervaren pijn in de schouder, arm, hand, pols of vingers zonder nekpijn te hebben. Ook ervaart men gevoelloos­heid of pijn gecombineerd met gevoelloos­heid alsmede zenuw­prikkelingen en tintelingen.

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom (CTS) is een veel­voorkomende aan­doening. CTS kenmerkt zich door tintelingen en gevoelloos­heid in de hand alsmede pijn in de pols en vingers. De pijn kan zo intens zijn dat u er ’s nachts door wakker wordt. Deze symptomen kunnen ook voorkomen in de boven­arm, de elle­boog de schouder en de nek.

Overbelasting is een van de grootste factoren die zorgt voor een zwelling van de pols (carpaal tunnel syndroom) maar ook voor bijvoorbeeld een ‘tennis-arm’. Steeds meer mensen die lijden aan CTC kiezen voor de chiro­practische benadering i.p.v. medicatie of een operatie.

De chiropractische benadering

Hoewel chiropractie bij schouder,- arm- hand,- en pols­klachten behoorlijk succesvol zijn, is chiro­practie geen behandeling voor deze problemen. De chiro­practische benadering bij deze en algehele gezondheids­klachten is het checken van de ruggen­wervel en het opsporen van eventuele zenuw­beknellingen (subluxaties) die de oorzaak kunnen zijn van de problemen in uw schouder, arm, hand en pols. Wanneer de ruggen­wervel vrij is van subluxaties kunnen de hersenen vrij communiceren met de zenuwen en zal dit uw algehele gezondheid en vaak ook de specifieke klachten ten goede komen.

Ruggenwervel subluxaties

Ruggenwervel subluxaties zijn kleine gewrichtjes in je wervelkolom die uit balans zijn en vervolgens zenuw­beknellingen veroor­zaken. Ze geven druk en stres op de zenuwen, botten, gewrichts­banden, tussen­wervel­schijven, pezen, spieren en organen. Het zenuw­stelsel coördineert en organiseert het gehele lichaam. Het goed functioneren van het zenuw­stelsel is van essentieel belang voor een goede psychische en neuro­logische gezondheid. Wanneer er schade is aan het zenuw­stelsel kan dit enorme gevolgen hebben op de algehele gezondheid.
Een chiropractor is ervoor opgeleid om subluxaties in de ruggenwervel op te sporen en te corrigeren. Wanneer deze subluxaties niet tijdig gecorrigeerd worden, kan dit een grote invloed hebben op uw gezond­heid en zal dit ervoor zorgen dat het lichaam in mindere mate instaat is om zichzelf te helen.