Hoofdpijn en migraine

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn komt niet vanuit de hersenen. De hersenen kunnen geen pijn voelen. De hoofdpijn komt vanuit andere structuren in de hersenen. Nl. de bloedvaten, de membramen, de zenuwen en de schedel. Wanneer deze structuren uitgerekt, samengedrukt, geïrriteerd, ontstoken of geïnfecteerd zijn, zult u last krijgen van hoofdpijn.

Migraine

Aan het begin van een migraine aanval kunt u vlekken, strepen of gekleurde lichten zien. Vrij snel daarna kunnen er nog meer symptomen optreden zoals, roodheid, zwelling, spiertrekkingen, hallucinaties, geïrriteerdheid, gevoelloosheid, obstipatie of diaree, depressiviteit, moeheid, enz.
Dan slaat de pijn in. Het kan verschillen van lichte hoofdpijn tot verschrikkelijke pijn waarbij je je amper meer kunt bewegen. Dit kan minuten duren maar ook dagen. De pijn verschijnt meestal aan een kant van het hoofd en gaat gepaard met misselijkheid en overgeven. Er lijden miljoenen mensen aan een vorm van migraine, waaronder ook kinderen. Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Migraine, in tegenstelling tot hoofdpijn, komt vaak plotseling op.


Cluster hoofdpijn

Cluster hoofdpijn aanvallen, komen vaak abrupt opzetten. Het begint vaak met een kloppende pijn hoog in een neusgat, en spreidt zich vervolgens uit achter het oog aan een kant van het hoofd. Het aantal aanvallen kan verschillen van één tot meerdere keren per dag. Cluster hoofdpijn kan weken tot zelfs maanden aanhouden. Zonder verklaarbare reden kan de hoofdpijn net zo snel weer verdwijnen als hij opkwam. Cluster hoofdpijn komt het meest voor bij mensen in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar.

 

Chiropractie en hoofdpijn


Verschillende studies wijzen aan dat de niet medicinale en natuurlijke aanpak van een chiropractische behandeling goede resultaten oplevert. Bijvoorbeeld in een studie werd bewezen dat chiropractie behandelingen resulteerden in het terugdringen van 90% van de migraine aanvallen waarbij de duur van een migraine aanval zelf met 38% werd teruggebracht. In 94% van de gevallen kon zelfs het medicijn gebruik worden stopgezet. Ook andere symptomen die gepaard gaan met een migraine aanval zoals misselijkheid, overgeven, en het overgevoelig zijn voor licht en geluid zijn zichtbaar afgenomen.
In een andere studie is er een half jaar onderzoek gedaan naar mensen met migraine. 64 mensen kregen chiropractische zorg, terwijl 64 andere mensen dat niet kregen. Van de 64  mensen die chiropractische zorg kregen, ervaarde 22% dat hun migraine aanvallen zeker met 90% waren afgenomen in twee maanden tijd. 50% van de mensen die chiropractische zorg kregen, ervaarde significante afname in de ernst van de migraine aanvallen.