Nekpijn

De nek

In de nek zitten: botten, zenuwen, bloedvaten, klieren, stembanden, een slokdarm, een luchtpijp, spieren, banden, pezen en andere structuren. De nek zorgt ervoor dat het hoofd kan buigen en draaien zonder dat er vitale delen beschadigen.

 

Nekpijn

Het kan zo zijn dat de zenuwen in de nek geïrriteerd of ontstoken zijn, of zelfs bekneld zitten. Dit veroorzaakt hoofd,- nek,- gezichts,- schouder,- elleboog,- arm,- pols,- hand,- en/of vingerpijn. Andere verschijnselen die op kunnen treden zijn: beperkt gevoel in ledematen, tintelingen, gevoelloosheid etc.

De meest voorkomende oorzaak van de bovengenoemde verschijnselen wordt in de chiropractoren mond een zenuwblokkade oftewel een ‘subluxatie’ genoemd. Een subluxatie is een lichte scheefstand in één van de wervels uit de wervelkolom waardoor een zenuwbeknelling ontstaat.

 

Staat uw hoofd wel recht?

Stelt u zich eens voor dat u de hele dag met een bowlingbal moest rondlopen. In plaats van de bowlingbal dichtbij uw lichaam te dragen, houdt u hem een stukje van uw lichaam vandaan. U zult merken dat u snel moe wordt! Hetzelfde geldt voor uw hoofd. Als uw hoofd netjes recht staat, is er niets aan de hand, maar als er ook maar een kleine balansafwijking is, kan dit al snel zorgen voor vermoeidheid, stress en/of hoofdpijn.

 

Slijtage en osteoarthritis

Wanneer de nek niet gezond is, zal de normale kromming veranderen. Dit kan pijn en zenuwirritatie teweeg brengen. Ook kan de kwaliteit van de tussenwervelschijf achteruit gaan. Veel dokters vertellen hun patiënten dat de achteruitgang van de tussenwervelschijf iets is wat met de jaren komt. Niets is minder waar. Zelfs bij jonge kinderen wordt dit geconstateerd, terwijl er ouderen zijn die er helemaal niet mee te maken krijgen. Een van de meest voorkomende oorzaken van het achteruit gaan van de kwaliteit van de tussenwervelschijf is het, jaren lang, niet corrigeren van subluxaties.

 

De rol van de chiropractor

 

Het regelmatig bezoeken van een chiropractor zal subluxaties tegengaan en voorkomen, zodat er een goede communicatie mogelijk is tussen de hersenen en de zenuwen in het ruggenmerg. U zult merken dat u zich beter kunt bewegen, meer energie heeft en fitter voelt.

Wanneer u gecorrigeerd bent, zal uw gehele ruggenwervel in balans komen. Dat is de reden waarom mensen die bijvoorbeeld rugpijn hebben, zich veel energieker voelen o.a. na het ondergaan van een nekcorrectie.

 

maak een afspraak